Weersomstuit Weersomstuit

                                                                                                      



De klimaatcrisis als inspiratiebron. Kan dat? Ja dat kan, zo blijkt uit de gedichten die in deze bundel zijn opgenomen. Zonder politiek pamflettisme en opgeheven vingertjes. Het boek bevat 80 +1 klimaatgedichten van 26 dichters die tussen de 12 en 85 jaar jong zijn. De meeste gedichten zijn nieuw en werden speciaal voor dit boek geschreven.

In de verzen een soms vrolijk ironische dan wel verontruste kijk op de feiten, al naar gelang de actualiteit de dichter leidt of op de tast zijn weg laat zoeken. De toon en het sentiment zijn divers, het brede palet van invallen en kleuren maakt de bundel rijk. Ook al appelleren de gedichten voortdurend aan wat er speelt in onze leefomgeving, ze mogen er ook buiten de genoemde context zijn en gelezen worden. Gedichten zijn er om te prikkelen, een horizon te verleggen of in alle eenvoud leesplezier te geven, schoonheid te tonen en, door alles heen, een glimlach uit te lokken.

lees meer »
 
Samen Jong Samen Jong

                                                                   

Wat trekt jonge mensen aan in een geloofsgemeenschap? In het toonaangevende boek Growing Young onderscheiden Amerikaanse onderzoekers zes kernwaarden die antwoord geven op deze vraag. Nu verschijnt een Nederlandse bewerking van dit boek met een toelichting op deze zes kernwaarden. Samen Jong deelt praktijkvoorbeelden en geleerde lessen van Nederlandse kerken die de kernwaarden willen toepassen in hun gemeenschap. Het doel van de auteurs is om de Nederlandse geloofsgemeenschappen te helpen kerk te zijn met alle generaties.

‘Een essentieel boek voor iedereen die wil bijdragen aan de kerk van morgen. Jong én oud kunnen leren van deze zes essentiële kernwaarden die zich in theorie en praktijk bewezen hebben.’ – Tabitha van Krimpen, Jonge Theoloog des Vaderlands

 
Zondagmorgen, over het missen van God Zondagmorgen, over het missen van God
                                                        
Willem Jan Otten schreef met 'Zondagmorgen', gebaseerd op een serie bijdragen aan Katholoek Nederland, het beste theologische boek van 2022. 

Andre Keikes schrijft erover in Tzum, ‘literair weblog’ (maart 2022):

"..... De weg van het geloof is een weg van missen’, schrijft Otten al aan het begin van zijn essay, dat je even gemakkelijk tijdloos als actueel kunt noemen. Tijdloos omdat het alle 52 zondagmorgens van de kerk bespreekt, actueel omdat het ingaat op de huidige jaren waarin mensen sinds lange tijd weer stevig geconfronteerd worden met hun eigen sterfelijkheid. Uiteraard legt Otten daarbij de verbinding met de Bijbelverhalen, waarin het missen van de hoofdpersoon, Jezus, immers het centrale punt vormt...."
lees meer »
 
Ongelooflijke Bijbelverhalen, een graphic novel Ongelooflijke Bijbelverhalen, een graphic novel
                   
    
                                                        

De Bijbel is een boek vol prachtige en spannende verhalen. Verhalen over dappere koningen, moeders en strijders, en hun leven vol gevaren, redding, intriges, liefdes, ruzies, hoop en vertrouwen.
Sommigen zeggen dat God tot hen spreekt. Anderen beweren dat ze een engel hebben gezien. Weer anderen hebben dingen zien gebeuren die eigenlijk niet kunnen. Wat zijn dit voor verhalen? Wie is God? En wie is Jezus, over wie ze in de Oude Boeken al vertellen?
 
lees meer »
 
Groene Theologie Groene Theologie
           
                                           

Eeuwenlang heeft de mens ongebreideld gebruikgemaakt van de natuur. Het westerse
christendom rechtvaardigde dit met de opvatting dat de mens centraal staat in de schepping
en heerser is over de natuur. Het mensgerichte wereldbeeld is zo vanzelfsprekend dat we er
zelden bij stilstaan.
Groene Theologie; is een boek van Trees van Montfoort en verwoordt een andere kijk op
natuur. Vanuit de Bijbel en de christelijke traditie benadrukt de auteur dat niet de mens
centraal staat, maar Gods liefde voor heel de schepping.
lees meer »
 

Laatste nieuws

 

Zinspiratie Zinspiratie

                                                                                     

CCIV, voluit de Centrale Commissie Interkerkelijk Vormingswerk, heeft onder de titel 'Zinspiratie' een gevarieerd programma voor seizoen 2024-2025 samengesteld.
Zinspiratie in Naarden-Bussum (cciv.nl)
De lezingen hebben betrekking op theologie, religie, maatschappelijke betrokkenheid van kerken, sociale en ethische vraagstukken en filosofie. CCIV trekt voor de cursussen en lezingen docenten / sprekers aan die naam maakten op het onderwerp van hun presentatie.

 

lees meer »
 
Geliefdengedachtenis Geliefdengedachtenis

                                                                                               

Begin november worden in onze streken al sinds eeuwen op verschillende wijzen de overledenen herdacht. Met licht in het donker, stilte, symboliek en/of muziek.
De Protestantse Gemeente Naarden sluit sinds enkele jaren bij deze traditie aan, met een muzikale gedachtenis van geliefden met bijzondere muziek rond liefdevol gedenken en hoop. Van harte uitgenodigd op zondagmiddag 27 oktober a.s. aanwezig te zijn in de Grote Kerk in Naarden.

lees meer »
 
Doopjurk Doopjurk

                                                                       

Heel zorgzaam heeft Edith Field-Wijk de familiedoopjurk van moederszijde in een optimale conditie gebracht. De prachtige jurk die meer dan een eeuw oud is, droeg zij op 29 juli 2024 over aan de Stichting Grote Kerk. Esmee Stam, medewerker Erfgoed en Publiek en Ellen Snoep, directeur namen de jurk in ontvangst. Edith is intens blij dat de Van Voorst-doopjurk een plek gaat krijgen op een voor haar persoonlijk zeer waardevolle plek, de Grote Kerk in Naarden. De kerkplek waar zij vrijwel iedere zondag de vieringen van onze kerkelijke gemeente meemaakt.

Van links naar rechts op de foto: Edith Field, Esmee Stam en Ellen Snoep

lees meer »