Groene Theologie

‘Met braaf rentmeesterschap alleen en een extra zonnepaneel redden we het niet meer’

Met haar grondige theologische onderzoek naar een zeer actueel en belangrijk thema daagt Van Montfoort uit (wat heet: ze dwingt) tot een verregaande christelijk-theologische herbezinning op de verhouding tussen God, schepping, natuur en mens. Het boek helpt gelovigen én ongelovigen door een andere bril de Bijbel te lezen. En dat is nodig, want met braaf rentmeesterschap alleen en een extra zonnepaneel redden we het niet meer.”

‘Ecologie heeft ook echt iets te maken met theologie’

“Het boek markeert wat voor velen momenteel begint te dagen: dat ecologie ook echt iets met theologie te maken heeft. Dat ‘wie God is’ iets te maken heeft met ‘hoe deze wereld in elkaar zit’. Dat doet ze op een manier die laat zien dat theologie ertoe doet in het publieke debat. Groene theologie laat zien: theologie heeft met alles te maken en niet alleen met ethiek.
We mogen Van Montfoort dankbaar zijn dat haar oorspronkelijke idee voor een proefschrift veranderde in een ook voor de leek toegankelijk publieksboek. Het is als leesboek weliswaar aan de degelijke kant en het vraagt best wat van de lezer, maar daar is niets op tegen.”

Groene theologie is verschenen bij uitgeverij Skandalon. Afgelopen voorjaar had Trouw een interview met Trees van Montfoort over haar boek. En schreef Trees voor Lazarus “Wie gelooft dat het goed komt met de aarde?’