donderdag 9 februari 2023

Gespreksgroep over onze omgang met de natuur

Locatie: 
 Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan
Tijdstip: 
 13.30 uur  - 15.30 uur

Gespreksgroep over onze omgang met de natuur onder leiding van ds. Peter Korver
We starten een nieuwe groep die het gesprek aangaat over de manier waarop wij als mensen omgaan met de natuur. Aanleiding is het laatste boek van de bekende godsdienstwetenschapper Karen Armstrong.
Zij schreef De heilige natuur. Hoe we de relatie met onze natuurlijke omgeving kunnen herstellen
(uitg. Querido, Amsterdam 2022). Met de opkomst van de natuurwetenschappen en de industrialisatie in de 19e eeuw is de westerse mens zich boven de natuur gaan plaatsen en hij voelde zich gelegitimeerd ermee te doen wat hij wilde. In dit inspirerende boek houdt Armstrong ons voor dat een verandering van ons gedrag alleen niet genoeg is om de aarde te redden. Als we een dreigende milieuramp willen afwenden, moeten we anders gaan denken en voelen. Zij is overtuigd dat we vanuit onze religieuze tradities de spirituele band met de natuur kunnen herstellen. Vanuit het christelijk geloof zijn dankbaarheid, compassie, opoffering en geweldloosheid daarvoor onze geestelijke bronnen.
U bent van harte welkom om mee te doen!
De eerste bijeenkomst is op donderdag 9 februari, van 13.30 -15.30 uur, in de Witte Kerk.
De tweede bijeenkomst is drie weken later, op donderdag 2 maart.
Graag van tevoren opgeven via pjckorver@gmail.com bij Peter Korver.

 

terug
 


Laatste nieuws

 


Vacature Vacature

'Het wemelt hier van neuriënde mensen ....', zo start het muurgedicht 'Na de Mattheuspassie' van Willem Jan Otten naast de Grote Kerk of Sint Vituskerk in Naarden Vesting. Wij noemen ons graag een kerkelijke gemeente waar muziek in zit. Spreekt u dat aan, weet dan dat er een predikantsvacature (1.0 fte) is. Wij nodigen zowel belangstellende fulltime- als parttime-predikanten (minimaal 0,5 fte) uit hierop te reageren.



 

lees meer »
 
Paaskruis in bloei Paaskruis in bloei


Inmiddels is het een traditie. In de veertigdagentijd, onderweg naar Pasen, richten we ons op het symbool van een Paaskruis. Tijd van soberheid en inkeer. Het kruis is gemaakt van de stam van de kerstboom van het laatste kerstfeest. Daardoor brengt het een zichtbare verbinding tot stand tussen Kerstmis en Pasen. Het kruis staat al in de kerk vanaf de start van de veertigdagentijd. Aanvankelijk kaal, dus ontdaan van alle takken. In de Stille Week symboliseren we dat het leven sterker is dan de dood. Het schijnbaar dode hout van het Paaskruis komt tot bloei. Op belangrijke momenten in de Stille Week ondergaat het kruis een metamorfose. Er wordt gebruik gemaakt van materialen uit de natuur en van voorwerpen die het liturgisch eigene van Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen tonen.  
 

lees meer »
 
Ontroering bij verhaal van Noleta Pilatus Ontroering bij verhaal van Noleta Pilatus

lees meer »