Volkskerstzang Volkskerstzang
Lang niet iedereen weet dat Jan Verkerke, Wilma Rietdijk-Zuurveen en Bernadette Keet samen met Joek Westeneng, Jeanette van Rooijen en Marijke Pronk het goed op elkaar ingespeelde interreligieus samengestelde team vormen, dat in de loop van de tijd de Kerstzang in Naarden organiseert. Sinds drie jaar verleent basisschool de Tweemaster vaste medewerking met een kinderkoor dat wordt begeleid door Marieke Bitter. 
Hechte samenwerking, een beproefd draaiboek en een herkenbaar affiche, gemaakt door Cees Bitter zijn bepalend voor de wervende kracht van de Volkskerstzang in Naarden.                               

Ontstaansgeschiedenis 
Het Nederlands Dagblad publiceerde in de tijd van de coronapandemie, toen samenkomsten werden geannuleerd (december 2021) een artikel over de geschiedenis van de Volkskerstzang in Nederland. Een aantal citaten uit dit artikel benutten we om in dit Kerkjournaal iets te vertellen over de geschiedenis van de Volkskerstzang in Nederland. Initiatiefnemer van de Volkskerstzang was in 1953 de Utrechter ondernemer Hendrik van Loon. 
Samenwerking tussen de kerken was precies de bedoeling van de bedenker van de volkskerstzang geweest. Hij heette Hendrik van Loon. Van huis uit was Van Loon hervormd, later was hij gereformeerd geworden, vervolgens luthers, en uiteindelijk onkerkelijk. Hij was in de kerk teleurgesteld, maar was gelovig gebleven. 
Volgens Van Loon gold dat voor veel meer kerkverlaters. Hij vond het jammer dat de kerken in Utrecht kerstwijdingen organiseerden voor eigen kring, voorbijgaand aan mensen die niet meer in de kerk kwamen. ‘Waarom’, zei Van Loon in 1953 tegen zijn buurman, de hervormde dominee Brinkman, ‘zouden we de mensen niet op een stoel kunnen zetten om samen te zingen? Eigenlijk zijn we één geheel.’  
 In persberichten van toen was te lezen: ‘........ zij hebben gemeend, dat het goed zou zijn om enige duizenden, die geen behoefte gevoelen een kerk binnen te gaan, doch in wier hart wel iets leeft van de vreugde om het Kind van Bethlehem, gelegenheid te geven van deze vreugde in het lied te getuigen.’ Om drempelvrees weg te nemen, werd de volkskerstzang niet in een kerkgebouw maar in de Jaarbeurshallen gehouden'. 
In de geest van de oorsprong van de Volkskerstzang is een samenzang rond de geboorte van het Kerstkind als evenement voor niet kerkelijken en kerkelijken, de essentie.

 
terug
 

Laatste nieuws

 

Kerk in Actie Kerk in Actie

                                                                                  

Na 15 maanden is het eindelijk zover: er komt een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Maar de weg naar herstel is nog lang. Nu de grenzen van Gaza opengaan, roept Kerk in Actie opnieuw op om te geven voor de getroffen inwoners.  

Na maanden van intens verdriet en onbeschrijflijk leed gloort er eindelijk weer hoop. De inwoners van Gaza en Israël halen opgelucht adem nu vanaf zondag 19 januari de wapens zwijgen. Voor de zwaar getroffen inwoners van Gaza betekent dit dat er een start kan worden gemaakt met wederopbouw en herstel. Er is dringend hulp nodig.  

 

lees meer »
 
Zinspiratie Zinspiratie

                                                                                     

CCIV, voluit de Centrale Commissie Interkerkelijk Vormingswerk, heeft onder de titel 'Zinspiratie' een gevarieerd programma voor seizoen 2024-2025 samengesteld.
Zinspiratie in Naarden-Bussum (cciv.nl)
De lezingen hebben betrekking op theologie, religie, maatschappelijke betrokkenheid van kerken, sociale en ethische vraagstukken en filosofie. CCIV trekt voor de cursussen en lezingen docenten / sprekers aan die naam maakten op het onderwerp van hun presentatie.
De lezing van ecoloog Willem Ferwerda op 16 januari 2025 werd druk bezocht. Geen wonder, het was een zeer indrukwekkend, hoopvol verhaal, waarvan de samenvatting en beeldpresentatie te bekijken is via bovenstaande link. 
 

 


 

lees meer »
 
Kerkbalans 2025 Kerkbalans 2025

                                                                                                  

Kerkbalans is een gezamenlijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk, de Oudkatholieke Kerk van Nederland, en, sinds 2018, de Evangelische Broedergemeente. Al sinds 1973 werken kerkgenootschappen samen in de Actie Kerkbalans en doen zo een beroep op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. Jaarlijks vragen zij hun leden in de tweede helft van januari een financiële bijdrage te leveren aan hun eigen plaatselijke kerk.

De kerk wordt niet gefinancierd door de overheid, maar is afhankelijk van de jaarlijkse bijdragen van kerkleden. Onderhoud van het gebouw, de koffie, maar ook het personeel en missionaire en maatschappelijke projecten kosten geld. Daarom is er de Actie Kerkbalans.