Verbonden door de Geest Verbonden door de Geest

Overdenking

In het een-na-laatste hoofdstuk van Johannes gebeurt iets wat ook wel ‘Klein Pinksteren’ wordt genoemd. Jezus verschijnt na zijn opstanding aan de leerlingen en wenst hun vrede. En dan blaast Hij over hen heen en zegt: “Ontvang de heilige Geest.”

Maar daar eindigt het Johannesevangelie nog niet. In de verzen die volgen, lees je dat Tomas er tijdens deze gebeurtenis niet bij was. Hij vindt het maar moeilijk te geloven dat de anderen Jezus hebben gezien. Daarom verschijnt Jezus een week later nóg een keer, als Tomas er wel is. Prachtig: de eenling doet er blijkbaar toe. Speciaal voor Tomas komt Jezus nog een keer terug. En opnieuw zegt Hij dan: “Vrede zij met jullie.”

Elk individu doet ertoe, aan ieder van ons wordt de heilige Geest geschonken. Maar wat tegelijkertijd óók opvalt: Jezus spreekt in meervoud. “Vrede zij met jullie.” Hij had ook naar Tomas’ huis kunnen gaan om hem in zijn eentje te ontmoeten, maar dat doet Hij niet. Hij komt opnieuw naar de leerlingen als zij als groep bij elkaar zijn. En door zijn woorden verbindt Hij hen door de Geest met elkaar tot een gemeenschap.

De valkuil van individualisme

Het kan een valkuil van protestanten zijn om het geloof heel individueel te beleven. In de protestantse traditie ligt veel nadruk op het persoonlijke geloof, en dat is ook belangrijk. Maar de keerzijde daarvan is dat protestanten het soms lastig vinden om ruimte te ervaren voor andere geloofsbelevingen of -opvattingen. Als protestant is het belangrijk om je te realiseren dat geen enkele kerk, geen enkele gelovige, het geheimenis van het geloof in zijn of haar eentje kan vatten. Daar heb je anderen bij nodig. Daar heb je de wereldkerk bij nodig.

De Geest is aan ons allemaal gegeven om ons met God te verbinden, maar ook om ons met elkaar te verbinden. De uitdaging is dus om altijd open te staan voor de ander, ook als die anders gelooft of denkt dan jijzelf. God gaat met die ander net zo goed een weg als met ons. Het vraagt een zekere bescheidenheid: laten we niet te snel denken dat wij de waarheid in pacht hebben. 

Eén in Christus

In het geloof zijn mensen niet verbonden door een directe bloedband of door vriendschap, maar door het geloof in God. Die band met elkaar loopt via Hem. In Lied 970 wordt dat heel mooi verwoord:

Vlammen zijn er vele,
één is het licht,
licht van Jezus Christus,
vlammen zijn er vele,
één is het licht,
wij zijn één in Christus.

terug
 

Laatste nieuws

 

Op Reis Op Reis

                                                                                                       

De zomer is gestart. Voor velen tijd om erop uit te trekken. Naar buiten, de natuur in. Soms naar buiten in de zin van over de landsgrens, op ontdekking.
Wie zich verdiept in de Bijbel, merkt al snel hoe vaak er sprake is van op reis gaan. Abraham laat zijn vertrouwde leven achter zich en vertrouwt daarbij op Gods stem. Mozes leidt een volk dat zoekt naar vrijheid. Ruth kiest voor trouw en trekt mee naar een onbekend land. Jezus is voortdurend onderweg—naar mensen, naar plekken waar geloof handen en voeten krijgt.
Reizen is loslaten, vertrouwen, veranderen.
In deze zomertijd geven we (gast)predikanten het thema ‘op reis’ mee. Niet als opgelegd spoor, maar als uitnodiging tot verkennen. Iedere eredienst wordt zo een rustpunt onderweg. Om stil te staan, te delen, en misschien weer verder te kunnen.

lees meer »
 
Beraad Beraad

                                                                                               
Ds. Evert-Jan van Katwijk heeft als nieuwe predikant het kerkelijk jaar rond gemaakt.
Voor de kerkenraad een geëigend moment om ons in een gemeenteberaad samen te beraden op het beleid voor de komende jaren.  
Het beraad vond plaats op 3 juli 2025 in de Witte Kerk. Vanuit een positief vertrekpunt keken wij vooruit. Het was een zeer geslaagde avond.  

Wat willen wij – om eigentijds kerk te zijn – (blijven) koesteren?Welke aandachtsgebieden verdienen voorrang? Hoe kunnen wij de energie van onze fulltime-predikant en die van onze vrijwilligers zo goed mogelijk benutten?
 

lees meer »
 
Witte Toren Witte Toren

                                                                                              foto: Teun Bijkerk

Als kerkelijke gemeente zijn wij vertegenwoordigd in de klankbordgroep van de Witte Toren. Daar bespreken wij periodiek het reilen en zeilen op de noodlocatie. Er is op en rond de locatie een ontspannen sfeer. 
Op 26 februari jl. opende de Witte Toren haar deuren voor achttien gezinnen (rond 110 nareizigers), afkomstig uit onder andere Syrië, Irak, Jemen en Eritrea. Het team van COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) meldt dat inmiddels de opvang meer structuur heeft gekregen. Op onze vraag ‘waaraan is behoefte?’, kan beter antwoord worden gegeven. Dit is een oproep voor vrijwilligers en materialen. 
 

lees meer »