wo 27 maart 2019

Inspiratiemiddag Kerk en Cultuur (voorheen Seniorenmiddag)

Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan 15
 14.15 uur  - 16.00 uur

Inspiratiemiddag kerk & cultuur

(voorheen: Seniorenmiddag)
Een interessante middag met ontmoeting en een thema dat verband houdt met kerk en cultuur. Weet u welkom!
We beginnen met een kort liturgisch moment door ds. Véronique Lindenburg.

Dr. ds. Jan Peter Schouten spreekt over zijn nieuwe boek "Aangenaam kennis te maken". Het is een boek vol mooie verhalen. Het gaat over reizigers, kooplieden en zendelingen. Allemaal bevlogen mensen die de lange reis naar een ander continent aandurfden om een onbekende wereld te ontdekken. Vanaf de dertiende eeuw werd de wereld van India en het hindoeïsme in kaart gebracht. En dat niet alleen: reizigers uit Europa stelden zich ook de vraag, hoe die wonderlijke godsdienst beoordeeld moest worden, Die beoordeling was veel positiever dan men gewoonlijk denkt. Hoezeer men ook schrok van vreemde gewoonten (de zelfmoord van de weduwen, S.v.), toch ontdekte men al vroeg wat overeenkwam met eigen geloof. 'Niemand moet denken dat deze mensen gewoon aan de beesten gelijk zijn en van geen God of godsdienst weten; ter contrarie moeten wij van hen getuigen', schreef een 17e-eeuwse dominee in dienst van de VOC. Het duurde wel een paar eeuwen, voordat men het hindoeïsme met zijn uitgebreide wetsteksten en mythologie werkelijk in kaart had gebracht. Pas in de negentiende eeuw kon voorzichtig een soort 'dialoog' met de hindoes ontstaan. En menige missionaris begon zich af te vragen, of men deze mensen nu werkelijk hun religieuze identiteit zou moeten afnemen. Wat dat veelsoortige hindoeïsme nu voor al die verschillende bevolkingsgroepen betekent, dàt blijft nog een vraag tot in onze tijd toe. Zie:
Klik hier

Bekenden van de Seniorenmiddag krijgen een brief thuis. Anderen kunnen zonder aanmelding aanschuiven. De middag is gratis toegankelijk.
Ds. Véronique Lindenburg