Pietà Pietà
De ene pietà is smartelijker dan de andere. De pietà van Michelangelo bijvoorbeeld is in zichzelf gekeerd. Zij lijkt niet naar haar zoon te kijken. En de aandacht wordt afgeleid door de prachtig gemaakte plooien in het kleed waarop Jezus ligt.


De Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers schreef een gedicht bij dat beeld. Haar gedicht ademt berusting en toekomstverwachting.

Ik citeer de eerste en de laatste twee regels:
Hy is weer waar hy hoort, haar eerste seun:
die spanninglose liggaam weeg nog warm,

(…)
Sy makkers sal hom uit haar skoot kom neem,
soos vroeėr ook, maar nou's dit nog háár uur.


De rauwheid van de staande  pietà van Berlinde de Bruyckere is bijna onverdraaglijk. Zoals mensen ondraaglijk kunnen lijden.


Sommige zijn dus moeilijk om naar te kijken en andere juist troostend, omdat het lijden gestileerd is. Vooral vrouwen identificeren zich in dat geval met het lijden van Maria.
“Jetzt liegst du quer durch meinen Scho, jetzt kann ich dich nicht mehr gebären,” dichtte Rainer Maria Rilke. In de vertaling van Jozef van Acker: “Nu lig je dwars over mijn schoot,  
nu kan ik je niet meer baren.” De schoot waaruit zij haar zoon baarde is zijn doodsbed geworden.
Overigens vinden we in de Bijbel geen verhaal over Maria met de levenloze Jezus in haar armen. Na de kruisafname wordt Jezus volgens de evangeliën door Josef van Arimatea in een grafspelonk gelegd.

In het koor van de Grote Kerk staat een pietà, gemaakt door de jonge kunstenaar Tom Haakman. Hij gaf zijn werk de titel ‘Reflection.’ Dat woord kent verschillende vertalingen: reflectie (bezinning) en weerspiegeling.
Deze pietà van Tom Haakman heeft in plaats van de dode zoon, een spiegel in haar armen. Dat heeft een verrassend effect, want we zien een stukje plafondschildering op het tongewelf weerspiegeld.
Dit is toegepaste theologie! De Maria uit het evangelie weerspiegelt hier in Naarden het Oude Testament, zoals Maria in haar lofzang haar eigen echo liet horen van de lofzang van de Oudtestamentische Hanna.
De schilderingen op het tongewelf hebben datzelfde dubbelbeeld, met aan de ene kant de scènes uit het Oude Testament en aan de andere kant scènes uit het lijdensverhaal van Jezus.
(Daarbij maakte men eeuwen geleden overigens theologische keuzes die wij nu niet meer zouden maken).

Tom Haakman heeft deze theologische vondst niet kunnen voorzien. In zijn atelier of in een galerie, is er uiteraard een andere reflectie. Maar de curator van deze tentoonstelling heeft dit beeld vast niet toevallig zo geplaatst.
Het beeld is zo hoog dat je als kijker niet de mogelijkheid hebt om je eigen spiegelbeeld te zien. Want wat zou dat oproepen?
Een andere associatie is een herinnering aan de tijd dat bezoekers met spiegels in de kerk zaten om de plafondschilderingen te bekijken. Dat is niet meer nodig. Bij de volgende restauratie staan we er op de steigers weer met onze neus bovenop.

Tot slot. Op een foto in een folder over de tentoonstelling in de Grote kerk staat voor de pietà van Haakman een tableau met devotiekaarsjes van hetzelfde materiaal als het beeld. Die kaarsjes ontbreken in de opstelling in Naarden. Maar als kijker kun je in het kapelletje naast het koor een echt kaarsje aansteken.
Dat helpt niet tegen het verdriet. Wel in het verdriet.

Marnix van der Sijs.

 
terug
 

Laatste nieuws

 

Vredesgroet Vredesgroet

                                                                                 

In het licht van onze geloofsgemeenschap zijn de gedenkdagen op 4 mei en 5 mei momenten om stil te staan bij wat vrijheid betekent: de mogelijkheid om te leven in vrede, om elkaar te ondersteunen en om God vrij te dienen. De zondagse viering op 4 mei 2025 stond in het teken van 80 jaar vrijheid. 

In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. In Naarden zijn er jaarlijks drie plekken van samenkomst. Voorafgaande aan de herdenking bij het monument op de Burgemeester Van Wettumweg, worden slachtoffers herdacht op de Joodse Begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg en bij het monument op de Thierensweg/hoek Godelindeweg.
Op uitnodiging van de stichting Nationale Gedenkdagen/Oranjecomité Naarden legt ds. Evert-Jan van Katwijk samen met vertegenwoordigers van de katholieke, joodse en islamitische gemeenschap een krans bij het Van Wettummonument.
Vredesboeketten werden vanuit de viering met ds. Jan Peter Schouten namens onze kerkelijke gemeente gebracht naar de andere monumenten. Palmbladeren, klimop en rozen staan in de boeketten voor vrede, leven en liefde. 

                    
 

lees meer »
 
Cantorij repetitie in Kampen Cantorij repetitie in Kampen

                                                                                     
De Protestantse Gemeente Naarden houdt 'de lofzang gaande' in de Open Hof in Kampen.

lees meer »
 
Lokale duurzaamheid Lokale duurzaamheid

                                                                                  

In de opmaat naar het zijn van een 'groene kerk' delen wij graag duurzame lokale initiatieven. Inwoners, ondernemers, scholen, de gemeente en maatschappelijke organisaties werken onder de noemer 'Samen Sneller Duurzaam' dichtbij huis aan het omzetten van ideeen in daden die impact hebben. 
Lokale kaart | Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren