Palmzondag
Palmzondag
ontwerp: Han de Vries | foto: Teun Bijkerk Herinnering aan de intocht van Jezus in Jeruzalem. De mensen juichten en zwaaiden met takken die zij van de bomen hadden gerukt.
De palm (Howea foresteriana) is een teken van verering, maar ook van overwinning op de dood. In de palmpaasstok – een oude volkstraditie – zitten nog meer symbolen uit het lijdensverhaal. De stok heeft de vorm een kruis, versierd met tuinpalm (Buxus), met daarop een broodhaan. De haan die kraaide, toen Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende. Het zilverpapier waarin de eitjes zijn verpakt, herinnert aan het verradersloon (30 zilverlingen) dat Judas kreeg. De ketting met eitjes staat voor de gesel waarmee Jezus werd geslagen. En de sinaasappel voor de spons die op Golgotha werd gebruikt om Jezus te drinken te geven. Herinnering aan het Laatste Avondmaal. Op de avond voor zijn dood vierde Jezus, samen met zijn discipelen, Pesach. Het Joodse Paasfeest. Feest van de ongezuurde broden (matzes), van de bevrijding uit de slavernij in Egypte.
De waskom met kan en handdoek, verwijzen naar de voetwassing van Jezus. De judaspenning (Lunaria annua) herinnert aan het verraad van Jezus. Herinnering aan het lijden en de dood van Jezus. De Paaskaars brandt niet. Tot de Paasnacht. Stilte.
De kale takken en dorre bladeren symboliseren de dood. Tussen de braamtakken bloeien aan de voet van het kruis, een paar rode bloemen van de christusdoorn (Euphorbia millii). Herinnering aan de overwinning van het Licht. De nieuwe Paaskaars wordt aangestoken.
Het kale hout van het kruis komt tot leven. Tussen het groen bloeien al wat kleine bloemen van het gipskruid ( Gypsophila paniculata). Herinnering aan de Opstanding. Nieuw leven!
Het Paaskruis staat in volle bloei! Met rozen, symbolen van de liefde. Onder aan het kruis staan enkele takken van de palm (Howea foresteriana) die aangeven dat de dood is overwonnen. | ||
terug | ||