Inleiding Inleiding
Wij houden in Naarden veel van muziek. Muziek die buitelt, vlamt en inspireert.
Nieuwe muziek, klassieke muziek en natuurlijk ook kerkmuziek.

Onze kerk heeft jarenlang een jongerenkoor gekend, de Gideonsbende. Aan liedteksten uit die tijd bewaren veel gemeenteleden nog steeds heel waardevolle herinneringen.

Een enthousiast aantal leden van onze gemeente zingt in de cantorij, het kerkkoor. In november 2020 vierde de cantorij het 40 jarig bestaan. Sopranen, alten, tenoren en bassen oefenen iedere week en gemiddeld 1x per maand wordt er uitgevoerd en ondersteunt de cantorij de eredienst.

De cantorij wordt sinds 1 september 2022 geleid door Bart Klijnsmit. 
Bart werkt als kerkmusicus ook in de Boomkerk van Amsterdam-West en de Oud-Katholieke Sint Vituskerk in Hilversum. Voor hem staat samen zingen en musiceren, van het eenvoudigste lied tot het moeilijkste motet, voorop. Hij heeft orgel en piano gestudeerd te Zwolle alsmede het hoofdvak kerkmuziek en kerkelijk koorleider aan het conservatorium in Den Haag. 

          Bart Klijnsmit 

Naast de menselijke stem hebben wij in onze kerk de beschikking over maar liefst drie orgels. Hoofdorganist is Wybe Kooijmans. Wybe studeerde aan de Verenigde Muzieklycea te Hilversum en het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hierna volgde hij enige malen de Meestercursus van de beroemde Franse organist Jean Guillou. Sinds 1987 is hij als organist aan de Naardense Grote of Sint Vituskerk verbonden.


                           Wybe Kooijmans             




De orgels worden ook veel gebruikt in allerlei uitvoeringen onder verantwoordelijkheid van de Stichting Grote Kerk Naarden.


Portret van het koororgel

Portret van het kabinetorgel

Portret van het Bätz/Witte orgel

Coronaconcert april 2020

Kerstconcert 2020


 
terug
 

Laatste nieuws

 


Vacature Vacature

'Het wemelt hier van neuriënde mensen ....', zo start het muurgedicht 'Na de Mattheuspassie' van Willem Jan Otten naast de Grote Kerk of Sint Vituskerk in Naarden Vesting. Wij noemen ons graag een kerkelijke gemeente waar muziek in zit. Spreekt u dat aan, weet dan dat er een predikantsvacature (1.0 fte) is. Wij nodigen zowel belangstellende fulltime- als parttime-predikanten (minimaal 0,5 fte) uit hierop te reageren.



 

lees meer »
 
Paaskruis in bloei Paaskruis in bloei


Inmiddels is het een traditie. In de veertigdagentijd, onderweg naar Pasen, richten we ons op het symbool van een Paaskruis. Tijd van soberheid en inkeer. Het kruis is gemaakt van de stam van de kerstboom van het laatste kerstfeest. Daardoor brengt het een zichtbare verbinding tot stand tussen Kerstmis en Pasen. Het kruis staat al in de kerk vanaf de start van de veertigdagentijd. Aanvankelijk kaal, dus ontdaan van alle takken. In de Stille Week symboliseren we dat het leven sterker is dan de dood. Het schijnbaar dode hout van het Paaskruis komt tot bloei. Op belangrijke momenten in de Stille Week ondergaat het kruis een metamorfose. Er wordt gebruik gemaakt van materialen uit de natuur en van voorwerpen die het liturgisch eigene van Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen tonen.  
 

lees meer »
 
Ontroering bij verhaal van Noleta Pilatus Ontroering bij verhaal van Noleta Pilatus

lees meer »