zondag 11 mei 2025 om 10.15 uur

Zondagsviering omlijst door muziek, Jubilate
Voorganger(s): Ds. Cor Flobbe



Op deze zondag wordt onder onze aandacht gebracht dat het aan het begin van deze meimaand in Nederland al 'Overshoot day' was.
Dat wil zeggen dat wij in Nederland nu al de grondstoffen die de aarde ons voor héél 2025 biedt, hebben opgebruikt.


3 x een afbeelding van de aarde? Is dat geen vergissing?
Zeker niet. Op 5 mei 2025 is het in Nederland 'overshoot day'.
Dat is de datum waarop wij in Nederland meer natuurlijke hulpbronnen hebben verbruikt dan de aarde in dat jaar kan vernieuwen.
Dat betekent dat als iedereen op aarde zou leven als in Nederland, er bijna 3 aardes nodig zijn.
Voor de hele wereld valt deze dag op 24 juli 2025.
Het grondstofgebruik verschilt per land.
Ter vergelijking, in Uruguay valt deze dag pas op 17 december 2025, terwijl Qatar de grens al op 6 februari jl. bereikte.
Wat zegt de theorie?
Earth Overshoot Day is een concept dat in de jaren '70 werd geïntroduceerd door de Britse onderzoeker Andrew Simms.
De eerste berekeningen toonden aan dat de mensheid in 1971 voor het eerst meer natuurlijke hulpbronnen verbruikte dan de aarde in datzelfde jaar kon vernieuwen.
Earth Overshoot Day viel toen nog op 25 december. Sindsdien schuift deze datum elk Jaar naar voren.
De berekening gaat als volgt:
Wereldwijde bio capaciteit: ecologische voetafdruk x 365 dagen = Earth Overshoot Day
De bio capaciteit is de hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen die de aarde per jaar kan vernieuwen. Dit omvat bijvoorbeeld de groei van bomen, de voortplanting van vissen en de natuurlijke vruchtbaarheid van landbouwgrond. Daarnaast verwijst het ook naar de capaciteit van ecosystemen om C02 op te nemen. Een voorbeeld hiervan is de opname van C02 door bossen. Bomen zetten via fotosynthese koolstofdioxide om in zuurstof en slaan koolstof op in hout. Wanneer ontbossing sneller gaat dan de bosgroei, neemt de bio capaciteit af en blijft er meer C02 in de atmosfeer achter.
De ecologische voetafdruk is de hoeveelheid hulpbronnen die de mens in een jaar verbruikt, zoals hout, water, voedsel en fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas. Dit wordt per land berekend op basis van consumptiepatronen en de beschikbare bio capaciteit. Zo heeft een land met veel import en een hoge consumptie doorgaans een veel grotere voetafdruk dan een land dat lokaal produceert en minder verbruikt. Hoe groter de ecologische voetafdruk en hoe kleiner de bio capaciteit, hoe sneller Earth Overshoot Day in het jaar valt. Dit betekent dat we sneller door onze hulpbronnen heen zijn.
Wat denken Nederlanders over klimaatverandering?
In opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft Motivaction International B.V. in november 2024 een onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders naar hun kennis, houding en gedrag op het gebied van energie en klimaat. Conclusie is dat klimaatverandering Nederlanders zorgen baart. Maar, het thema krijgt geen topprioriteit.
Dringend verandering vinden Nederlanders nodig op de thema's 'wonen', 'gezondheids- en ouderenzorg' en 'immigratie en integratie'. De thema's 'klimaat', 'natuur en milieu' krijgen van hen minder prioriteit.
Hoewel Nederlanders andere thema's belangrijker vinden, maakt een kleine meerderheid zich wél zorgen over klimaatverandering, de huidige toestand van het klimaat en de wereld die zij achterlaten aan toekomstige generaties.
Duurzame toekomst
Omdat de schepping roept om een kerk die zorg draagt, zal gaspredikant Cor Flobbe ons zonder twijfel kritisch benaderen en ons de deugd van matigheid voorhouden. Daarnaast wil hij ons bemoedigen en oproepen verantwoordelijkheid te nemen voor een duurzame toekomst. De interlokale werkgroep Groene Golf Naarden/Bussum nodigt u/jou van harte uit aanwezig te zijn.

terug

Laatste nieuws

 

Cantorij repetitie in Kampen Cantorij repetitie in Kampen

                                                                                     
De Protestantse Gemeente Naarden houdt 'de lofzang gaande' in de Open Hof in Kampen.

lees meer »
 
Zinspiratie Zinspiratie

                                                                                     

CCIV, voluit de Centrale Commissie Interkerkelijk Vormingswerk, heeft onder de titel 'Zinspiratie' een gevarieerd programma voor seizoen 2024-2025 samengesteld.
Zinspiratie in Naarden-Bussum (cciv.nl)
De lezingen hebben betrekking op theologie, religie, maatschappelijke betrokkenheid van kerken, sociale en ethische vraagstukken en filosofie. CCIV trekt voor de cursussen en lezingen docenten / sprekers aan die naam maakten op het onderwerp van hun presentatie. Op woensdag 30 april a.s. liet filosoof en theatermaker Jaïr Stranders ons zien waar het werkelijk om gaat: Bruggen bouwen in een tijd van polarisatie.

 

 

lees meer »
 
Lokale duurzaamheid Lokale duurzaamheid

                                                                                  

In de opmaat naar het zijn van een 'groene kerk' delen wij graag duurzame lokale initiatieven. Inwoners, ondernemers, scholen, de gemeente en maatschappelijke organisaties werken onder de noemer 'Samen Sneller Duurzaam' dichtbij huis aan het omzetten van ideeen in daden die impact hebben. 
Lokale kaart | Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren