zondag 12 december 2021 om 19.30 uur

3e advents vesper geannuleerd als gevolg van aangescherpte coronamaatregelen


Met de Naarder Cantorij o.l.v. Ike Wolters, organist Wybe Kooijmans en fluitistes Henriette Bout en Marjan de Boo zouden we vormgeven aan het oratorium 'Als appelbloesem in de winter'. De teksten zijn geschreven door Marijke de Bruijne en op muziek gezet door Anneke van der Heide, Peter Rippen en Chris van Bruggen. We proberen hiervan nu een beeldregistratie te maken, maar of dat gaat lukken is nog niet zeker. Mocht dit plan wel slagen, dan vindt u hieronder een toelichting bij het oratorium.
Een oratorium bij het aanstaande kerstfeest. Het vertelt over de ervaring van een mens die, kijkend naar de oneindige hemel vol sterren, zich aangeraakt kan voelen door het mysterie van het leven. Of de ervaring bij een pasgeboren kind, als een vonk van leven ontstoken in een donkere wereld. Uit die ervaringen kan de hoop opbloeien, als appelbloesem in de winter. Bloesem van hoop, waaruit vrede en gerechtigheid en liefde zullen opbloeien.
Marijke de Bruijne zei over dit oratorium onder meer: "Rode draad is het bijbelverhaal dat steeds in korte gedeelten in een moderne vertaling wordt gelezen en het geheel van teksten en liederen bij elkaar houdt. De vertolking geschiedt door een spreekstem, een manier om rust in het geheel te krijgen. Bij een klassiek oratorium zou dit een recitatief zijn. Daaromheen zijn de teksten en liederen gegroepeerd. De teksten zijn bedoeld als reflectie op het vertelde, maar vooral ook als actualisering: wat betekenen die teksten nú? Soms heb ik gegevens uit de voorchristelijke tijd gebruikt, bijvoorbeeld de terugkeer van het licht vieren. De titel is ontleend aan gebruik om op 6 december een tak van de appelboom in huis te zetten, zodat die met kerst zou bloeien: een symbool van eeuwig leven, van vernieuwing en verjonging en leven in de 'dode' tijd van het Jaar".
 

terug

Laatste nieuws

 

Vredesgroet Vredesgroet

                                                                                 

In het licht van onze geloofsgemeenschap zijn de gedenkdagen op 4 mei en 5 mei momenten om stil te staan bij wat vrijheid betekent: de mogelijkheid om te leven in vrede, om elkaar te ondersteunen en om God vrij te dienen. De zondagse viering op 4 mei 2025 stond in het teken van 80 jaar vrijheid. 

In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. In Naarden zijn er jaarlijks drie plekken van samenkomst. Voorafgaande aan de herdenking bij het monument op de Burgemeester Van Wettumweg, worden slachtoffers herdacht op de Joodse Begraafplaats aan de Amersfoortsestraatweg en bij het monument op de Thierensweg/hoek Godelindeweg.
Op uitnodiging van de stichting Nationale Gedenkdagen/Oranjecomité Naarden legt ds. Evert-Jan van Katwijk samen met vertegenwoordigers van de katholieke, joodse en islamitische gemeenschap een krans bij het Van Wettummonument.
Vredesboeketten werden vanuit de viering met ds. Jan Peter Schouten namens onze kerkelijke gemeente gebracht naar de andere monumenten. Palmbladeren, klimop en rozen staan in de boeketten voor vrede, leven en liefde. 

                    
 

lees meer »
 
Cantorij repetitie in Kampen Cantorij repetitie in Kampen

                                                                                     
De Protestantse Gemeente Naarden houdt 'de lofzang gaande' in de Open Hof in Kampen.

lees meer »
 
Lokale duurzaamheid Lokale duurzaamheid

                                                                                  

In de opmaat naar het zijn van een 'groene kerk' delen wij graag duurzame lokale initiatieven. Inwoners, ondernemers, scholen, de gemeente en maatschappelijke organisaties werken onder de noemer 'Samen Sneller Duurzaam' dichtbij huis aan het omzetten van ideeen in daden die impact hebben. 
Lokale kaart | Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren