Hulde voor initiatiefnemers ontmoetingsavond Hulde voor initiatiefnemers ontmoetingsavond

'Hoe gaat het nu met je'? Een jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraine was dat de vraag op de ontmoetingsavond met vluchtelingen en statushouders die in Gooise Meren een nieuwe toekomst opbouwen.
Onder regie van talrijke medewerkers van het Netwerk Huis voor Iedereen was een zowel informatieve als ontspannen avond voorbereid. Door middel van korte filmpjes en interviews ontstond een realistisch beeld van wat het betekent een toekomst op te bouwen in een land waar je naar toe bent gevlucht vanwege oorlog in het land waar je het liefste bent. Er was ruimte voor persoonlijk contact over wat er nu vooral nodig is. 

Muziek en traditionele hapjes (haring en kaas) droegen bij aan gezelligheid. Hulde voor wie het inititiatief namen voor deze ontmoetingsavond. 

Sinds februari 2022 is er een netwerk van vrijwilligers actief in Gooise Meren dat bestaat uit inwoners die samen vluchtelingen en statushouders willen welkom heten als nieuwe buren. De ontmoeting, elkaar beter leren kennen en samen leven staat centraal. De naam van dit Netwerk is ‘Huis voor Iedereen’. Inmiddels is het Netwerk concreet aan het werk. Niet alleen voor en door vluchtelingen uit Oekraïne maar ook voor en door statushouders die in Gooise Meren een nieuwe toekomst opbouwen. Als Protestantse Gemeente zijn wij aangesloten bij dit netwerk. 

Doen wat nodig is 
In direct contact met de mensen zelf kan het netwerk snel en flexibel inspelen op wat moet gebeuren. Door samenwerking met gemeente, Versa Welzijn, Vluchtelingenwerk Gooise Meren, bibliotheek, kerkelijke organisaties, liefdadigheidsorganisaties, scholen en andere vrijwilligersinitiatieven die zich met vluchtelingen en statushouders bezighouden, wordt behoefte aan hulp gesignaleerd en gerealiseerd.
Het gaat dan zowel om incidentele activiteiten, bijv. iemand begeleiden naar de ambassade in Den Haag omdat er belangrijke documenten persoonlijk moeten worden afgehaald. Als om meer structurele activiteiten, zoals oppashulp voor peuters opdat hun ouder(s) Nederlandse taallessen kunnen volgen. 
Meedoen? Meld je aan bij onze diakenen via Nel Zuurveen-Propitius.

Samen activiteiten organiseren

De Maria Koepelkerk op de Brinklaan 42 te Bussum heeft de Sloep als ruimte ter beschikking gesteld. Hier organiseert het netwerk iedere vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur een ontmoetingsochtend. Het is de “broedplaats” voor het organiseren van activiteiten waarin de ontmoeting centraal staat. 


 

terug
 

Laatste nieuws

 


Vacature Vacature

'Het wemelt hier van neuriënde mensen ....', zo start het muurgedicht 'Na de Mattheuspassie' van Willem Jan Otten naast de Grote Kerk of Sint Vituskerk in Naarden Vesting. Wij noemen ons graag een kerkelijke gemeente waar muziek in zit. Spreekt u dat aan, weet dan dat er een predikantsvacature (1.0 fte) is. Wij nodigen zowel belangstellende fulltime- als parttime-predikanten (minimaal 0,5 fte) uit hierop te reageren.



 

lees meer »
 
Paaskruis in bloei Paaskruis in bloei


Inmiddels is het een traditie. In de veertigdagentijd, onderweg naar Pasen, richten we ons op het symbool van een Paaskruis. Tijd van soberheid en inkeer. Het kruis is gemaakt van de stam van de kerstboom van het laatste kerstfeest. Daardoor brengt het een zichtbare verbinding tot stand tussen Kerstmis en Pasen. Het kruis staat al in de kerk vanaf de start van de veertigdagentijd. Aanvankelijk kaal, dus ontdaan van alle takken. In de Stille Week symboliseren we dat het leven sterker is dan de dood. Het schijnbaar dode hout van het Paaskruis komt tot bloei. Op belangrijke momenten in de Stille Week ondergaat het kruis een metamorfose. Er wordt gebruik gemaakt van materialen uit de natuur en van voorwerpen die het liturgisch eigene van Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen tonen.  
 

lees meer »
 
Ontroering bij verhaal van Noleta Pilatus Ontroering bij verhaal van Noleta Pilatus

lees meer »