Hongersnood Actie

Hongersnood Actie

De ramp
Hongerrampen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen eisen razendsnel steeds meer onschuldige levens. Steeds meer mensen uit deze landen hebben niks te eten.


Samen kunnen we miljoenen mensen redden van de hongerdood door NU noodhulp te bieden. Dit kan niet wachten. Daarom: Red levens. Geef voor eten.

Wat is er aan de hand?
Een dodelijke combinatie van geweld, armoede en extreme droogte veroorzaakt honger in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië, Jemen en omringende landen. Juist de levens van kinderen, zieken en de allerarmsten zijn hierdoor in gevaar.

Hongersnood in Zuid-Soedan
In Zuid-Soedan, het jongste land ter wereld, hebben 100.000 mensen niets meer te eten. 270.000 kinderen zijn ondervoed, melden de Verenigde Naties. Dit is de eerste hongersnood in de wereld in zes jaar tijd.

Noordoost-Nigeria weer bereikbaar voor hulporganisaties
In Noordoost-Nigeria hebben meer dan 5,1 miljoen mensen bijna geen eten meer. 400.000 tot 800.000 mensen leven in gebieden die ontoegankelijk zijn, waardoor niet duidelijk hoe groot de problemen precies zijn.

Binnen de landsgrenzen van Nigeria zijn 1,9 miljoen mensen op de vlucht voor geweld tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. Daardoor hebben ook de Nigerianen die vluchtelingen hebben opgevangen, nu vrijwel geen eten meer.

Herhaling voorkomen in Somalië.
Somalië was zes jaar lang het laatste land waar een hongersnood had plaatsgevonden. Honger kostte toen zo’n 260.000 mensen het leven. Overheden en hulporganisaties zeiden toen vastberaden: ‘Dit nooit meer’.
Toch bedreigt extreme droogte door klimaatverandering nu opnieuw het leven van duizenden Somaliërs. Het aantal acuut ondervoede kinderen steeg in februari 2017 tot 185.000.

Nauwelijks nog eten in Jemen
Na twee jaar burgeroorlog in het straatarme Jemen, is er nauwelijks nog eten in het land. Na twee jaar burgeroorlog in het straatarme Jemen, is er nauwelijks nog eten in het land. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90 procent van al het voedsel moet worden geïmporteerd. De handel in eten en de aanvoer ervan ligt door het conflict zo goed als stil. 65 procent van de bevolking heeft voedselhulp nodig. Uitgehongerde gezinnen kunnen door het geweld geen kant op.

 
terug
 

Laatste nieuws

 

Op Reis Op Reis

                                                                                                       

De zomer is gestart. Voor velen tijd om erop uit te trekken. Naar buiten, de natuur in. Soms naar buiten in de zin van over de landsgrens, op ontdekking.
Wie zich verdiept in de Bijbel, merkt al snel hoe vaak er sprake is van op reis gaan. Abraham laat zijn vertrouwde leven achter zich en vertrouwt daarbij op Gods stem. Mozes leidt een volk dat zoekt naar vrijheid. Ruth kiest voor trouw en trekt mee naar een onbekend land. Jezus is voortdurend onderweg—naar mensen, naar plekken waar geloof handen en voeten krijgt.
Reizen is loslaten, vertrouwen, veranderen.
In deze zomertijd geven we (gast)predikanten het thema ‘op reis’ mee. Niet als opgelegd spoor, maar als uitnodiging tot verkennen. Iedere eredienst wordt zo een rustpunt onderweg. Om stil te staan, te delen, en misschien weer verder te kunnen.

lees meer »
 
Beraad Beraad

                                                                                               
Ds. Evert-Jan van Katwijk heeft als nieuwe predikant het kerkelijk jaar rond gemaakt.
Voor de kerkenraad een geëigend moment om ons in een gemeenteberaad samen te beraden op het beleid voor de komende jaren.  
Het beraad vond plaats op 3 juli 2025 in de Witte Kerk. Vanuit een positief vertrekpunt keken wij vooruit. Het was een zeer geslaagde avond.  

Wat willen wij – om eigentijds kerk te zijn – (blijven) koesteren?Welke aandachtsgebieden verdienen voorrang? Hoe kunnen wij de energie van onze fulltime-predikant en die van onze vrijwilligers zo goed mogelijk benutten?
 

lees meer »
 
Witte Toren Witte Toren

                                                                                              foto: Teun Bijkerk

Als kerkelijke gemeente zijn wij vertegenwoordigd in de klankbordgroep van de Witte Toren. Daar bespreken wij periodiek het reilen en zeilen op de noodlocatie. Er is op en rond de locatie een ontspannen sfeer. 
Op 26 februari jl. opende de Witte Toren haar deuren voor achttien gezinnen (rond 110 nareizigers), afkomstig uit onder andere Syrië, Irak, Jemen en Eritrea. Het team van COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) meldt dat inmiddels de opvang meer structuur heeft gekregen. Op onze vraag ‘waaraan is behoefte?’, kan beter antwoord worden gegeven. Dit is een oproep voor vrijwilligers en materialen. 
 

lees meer »