Hongersnood Actie

De ramp
Hongerrampen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen eisen razendsnel steeds meer onschuldige levens. Steeds meer mensen uit deze landen hebben niks te eten.

Samen kunnen we miljoenen mensen redden van de hongerdood door NU noodhulp te bieden. Dit kan niet wachten. Daarom: Red levens. Geef voor eten.

Wat is er aan de hand?
Een dodelijke combinatie van geweld, armoede en extreme droogte veroorzaakt honger in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië, Jemen en omringende landen. Juist de levens van kinderen, zieken en de allerarmsten zijn hierdoor in gevaar.

Hongersnood in Zuid-Soedan
In Zuid-Soedan, het jongste land ter wereld, hebben 100.000 mensen niets meer te eten. 270.000 kinderen zijn ondervoed, melden de Verenigde Naties. Dit is de eerste hongersnood in de wereld in zes jaar tijd.

Noordoost-Nigeria weer bereikbaar voor hulporganisaties
In Noordoost-Nigeria hebben meer dan 5,1 miljoen mensen bijna geen eten meer. 400.000 tot 800.000 mensen leven in gebieden die ontoegankelijk zijn, waardoor niet duidelijk hoe groot de problemen precies zijn.

Binnen de landsgrenzen van Nigeria zijn 1,9 miljoen mensen op de vlucht voor geweld tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. Daardoor hebben ook de Nigerianen die vluchtelingen hebben opgevangen, nu vrijwel geen eten meer.

Herhaling voorkomen in Somalië.
Somalië was zes jaar lang het laatste land waar een hongersnood had plaatsgevonden. Honger kostte toen zo’n 260.000 mensen het leven. Overheden en hulporganisaties zeiden toen vastberaden: ‘Dit nooit meer’.
Toch bedreigt extreme droogte door klimaatverandering nu opnieuw het leven van duizenden Somaliërs. Het aantal acuut ondervoede kinderen steeg in februari 2017 tot 185.000.

Nauwelijks nog eten in Jemen
Na twee jaar burgeroorlog in het straatarme Jemen, is er nauwelijks nog eten in het land. Na twee jaar burgeroorlog in het straatarme Jemen, is er nauwelijks nog eten in het land. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90 procent van al het voedsel moet worden geïmporteerd. De handel in eten en de aanvoer ervan ligt door het conflict zo goed als stil. 65 procent van de bevolking heeft voedselhulp nodig. Uitgehongerde gezinnen kunnen door het geweld geen kant op.