donderdag 9 mei 2019

Gesprekskring Film en Religie

Datum: 
 donderdag 9 mei 2019
Tijdstip: 
 inloop vanaf 19.45 uur start om 20.00 uur
Locatie: 
 Anna Centrum, St. Annastraat 5

Ook in dit seizoen is er weer de gesprekskring
'Film & Religie'. We vullen de avonden niet alleen met gesprek, maar vooral ook met zien en horen. Op een viertal donderdag-avonden zullen we een aantal films bekijken, waarin religieuze thema's een belangrijke rol spelen of zelfs 'de rode draad' vormen.
Thema's als schuld en verzoening, films ook waarin de worsteling met of de waarde van geloof en kerk tot uitdrukking komt of zelfs het belangrijkste thema is.
Nota bene: geen zogenaamde 'bijbelse geschiedenis-films' dus, waarin bij voorbeeld het leven van Mozes of van Jezus chronologisch in beeld wordt gebracht. Dat dus niet!

Na het zien van de film of documentaire is er gelegenheid tot gesprek onder leiding van ds. Heuvelman. Het is belangrijk dat belangstellenden zich tevoren aanmelden. Dat kan via email l.j.t.heuvelman@gmail.com . De avonden zullen gehouden worden in de benedenzaal van het Annacentrum, dat daarvoor over alle faciliteiten beschikt. lk hoop op de aanwezigheid van velen, maar het aantal deelnemers is zeker niet onbeperkt...

De data zijn: donderdag 23 mei, donderdag 6 juni, donderdag 27 juni. De data zijn overigens nog onder voorbehoud!

We beginnen we op 9 mei met de film 'Mary Magdalene'. Een film uit 2018, geregisseerd door Garth Davis, met Rooney Mara, Joaquin Phoenix en Chiwetel Ejiofor. Het verhaal speelt zich af in Het Heilige Land in de eerste eeuw. Een jonge vrouw laat haar vissersdorpje en familie achter zich en sluit zich aan bij een radicaal nieuwe sociale beweging. Aan het hoofd staat Jezus van Nazareth die veranderingen belooft in de wereld. Maria Magdalena is op zoek naar een nieuwe manier van leven en naar een authenticiteit die haar ontzegd wordt door de starre hiërarchieën. Naarmate de bekendheid van de groep groeit en steeds meer mensen zich aangetrokken voelen tot de boodschap van Jezus, zal Maria's spirituele reis haar naar Jeruzalem brengen. Daar wordt ze met de realiteit van het lot van Jezus geconfronteerd en moet ze er haar eigen plaats vinden.

lk hoop opnieuw velen van u en jullie te ontmoeten bij de Gesprekskring Film & Religie. Met een hartelijke groet en hopelijk tot ziens!
Ds. Lennart Heuvelman
 

terug
 


Laatste nieuws

 

Hulp in Israel en Gaza Hulp in Israel en Gaza

                                                          

Na de recente gebeurtenissen in Israël en Gaza is het leed onder zowel Joden als Palestijnen onbeschrijflijk. Kerk in Actie is een noodhulpactie gestart. Wat houdt deze hulp precies in en hoe komt deze op de juiste plek terecht? 

Al vele jaren werkt Kerk in Actie samen met partnerorganisaties in Israël en Palestina. Na de recente gebeurtenissen houden medewerkers van deze organisaties ons op de hoogte van de impact van de verschrikkelijke gebeurtenissen. Kerk in Actie heeft besloten extra geld beschikbaar te stellen voor noodhulp in Gaza en Israël. Dat gebeurt via de bestaande partners, zowel aan Palestijnse als Israëlische zijde.

Hulp in Gaza
Kerk in Actie is lid van ACT Alliance, het wereldwijde netwerk van kerken voor het bieden van noodhulp. Als er ergens ter wereld een ramp gebeurt, brengt de lidkerk of organisatie ter plaatse de nood in kaart en biedt noodhulp met financiële steun van de overige lidkerken. Dat gebeurt nu ook in Gaza. Vanuit de kerken die er zijn in het gebied wordt hulp verleend aan mensen die binnen de kerkmuren komen schuilen. 

In Gaza is dringend behoefte aan voedsel, water, medische benodigdheden en psychosociale hulp. Via het internationale netwerk en samen met plaatselijke kerken van Palestijnse christenen biedt Kerk in Actie waar mogelijk hulp aan slachtoffers van het huidige geweld, ongeacht hun geloof of afkomst. 


Deze hulp biedt Kerk in Actie in Israël en Gaza | Kerk in Actie (protestantsekerk.nl)

 
Leerhuis Groene Theologie Leerhuis Groene Theologie

                                               

Eeuwenlang heeft de mens ongebreideld gebruik gemaakt van de natuur. Het westerse christendom rechtvaardigde dit met de opvatting dat de mens centraal staat in de schepping en heerser is over de natuur.
Het mensgerichte wereldbeeld is zo vanzelfsprekend dat we er zelden bij stilstaan.
 'Groene Theologie"is een boek van Trees van Montfoort en verwoordt een andere kijk op natuur. Vanuit de Bijbel en de christelijke traditie benadrukt de auteur dat niet de mens centraat staat, maar Gods liefde voor heel de schepping.

In een serie van vier bijeenkomsten, onder begeleiding van ds. Marnix van der Sijs,  houden we ons bezig met het thema van dit boek. Lezing van het boek is uiteraard een mooie basis voor dit leerhuis, maar de bijeenkomsten zijn zo opgezet dat het ook zonder kan. Het boek is wel de voornaamste informatiebron, als zullen we ook een uitstapje maken maar de pauselijke encycliek 'Laudato Si', een inspirerend document over dit thema. Het zullen interactieve bijeenkomsten zijn.

Woensdagavond 13 december 2023. Om 19.30 uur in de predikantenkamer, Sint Annastraat 5, 1411 PE Naarden.

Meld je HIER aan.



 

 
Een kwartier stilte voor vrede Een kwartier stilte voor vrede

                                                                 

Een kwartier om stil te staan bij het leed in Palestina en Israel en te bidden voor VREDE in de wereld. 
Elke zaterdag in 2023 om 11.00 uur in de Sint Vituskerk, Turfpoortstraat 3, 1411 ED, Naarden-Vesting op initiatief van de Protestantse Gemeente Naarden en de RK Parochie van de Heilige Drie-eenheid. 
Kom en schaar je rond een brandende kaars, om vrede en recht.