donderdag 9 maart 2023

Gespreksgroep over onze omgang met de natuur

Locatie: 
 Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan
Tijdstip: 
 13.30 uur  - 15.30 uur


We spreken met elkaar over het boek "De heilige natuur" van de bekende godsdienstwetenschapper Karen Armstrong die onderzoekt wat de grote religies ons zeggen over onze verantwoordelijkheid voor de toekomst van de aarde.
Zij stelt dat er één begrip is dat de meeste godsdiensten met elkaar verbindt en dat is compassie.
Dat is het vermogen om mee te voelen met de ander, zelfs met onze vijanden, mee te voelen ook met de dieren en de natuur.
Compassie bevrijdt ons uit de gevangenis van ons ego.
Compassie sluit aan bij de bekende 'gulden regel' van vele geloven: behandel anderen niet zoals je zelf niet behandeld wilt worden. Kijk in je eigen hart en stel vast wat je pijn doet en weiger dat een ander aan te doen. Pas die regel toe op iedereen, niet alleen tot degenen van je eigen groep, maar ook op dieren en de natuur, Compassie is inmiddels essentieel voor de overleving van de mensheid.
Wat betekent dit alles concreet voor ons als christenen, als mensen?

De volgende bijeenkomst vindt plaats op donderdag 30 maart, van 13.30— 15.30 uur, in de Witte Kerk.
Wilt u alsnog meedoen? Dat kan. Neemt u contact op met ds. Peter Korver, Email: pjckorver@gmail.com
U krijgt daarna een samenvatting in 39 punten die wij gebruiken bij het gesprek.
 

terug
 


Laatste nieuws

 


Vacature Vacature

'Het wemelt hier van neuriënde mensen ....', zo start het muurgedicht 'Na de Mattheuspassie' van Willem Jan Otten naast de Grote Kerk of Sint Vituskerk in Naarden Vesting. Wij noemen ons graag een kerkelijke gemeente waar muziek in zit. Spreekt u dat aan, weet dan dat er een predikantsvacature (1.0 fte) is. Wij nodigen zowel belangstellende fulltime- als parttime-predikanten (minimaal 0,5 fte) uit hierop te reageren.



 

lees meer »
 
Paaskruis in bloei Paaskruis in bloei


Inmiddels is het een traditie. In de veertigdagentijd, onderweg naar Pasen, richten we ons op het symbool van een Paaskruis. Tijd van soberheid en inkeer. Het kruis is gemaakt van de stam van de kerstboom van het laatste kerstfeest. Daardoor brengt het een zichtbare verbinding tot stand tussen Kerstmis en Pasen. Het kruis staat al in de kerk vanaf de start van de veertigdagentijd. Aanvankelijk kaal, dus ontdaan van alle takken. In de Stille Week symboliseren we dat het leven sterker is dan de dood. Het schijnbaar dode hout van het Paaskruis komt tot bloei. Op belangrijke momenten in de Stille Week ondergaat het kruis een metamorfose. Er wordt gebruik gemaakt van materialen uit de natuur en van voorwerpen die het liturgisch eigene van Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen tonen.  
 

lees meer »
 
Ontroering bij verhaal van Noleta Pilatus Ontroering bij verhaal van Noleta Pilatus

lees meer »