donderdag 1 juni 2023

Geloof en schilderkunst

Locatie: 
 Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan
Tijdstip: 
 14.00 uur  - 15.30 uur
Nieuwe kring: Geloof en schilderkunst.

Kunst lijkt steeds de manier bij uitstek te zijn geweest om iets uit te drukken over een andere wereld, een diepere dimensie van de bestaande wereld. Als er een natuurlijke bondgenoot is van het christendom met zijn verlangen naar mysterie, het onzegbare, het ongehoorde, dan is het de kunst. Hoewel de huidige samenleving soms alleen lijkt te vragen naar kennis, feiten, woorden, blijft de mens een behoefte voelen aan geloof of spiritualiteit. Kunst fungeert soms als een toevluchtsoord voor dit verlangen. Voor veel mensen is ze soms de enige toegang tot het onzegbare. Het is hier dat religie en kunst elkaar de hand reiken. Ook voor wie vertrouwd en gehecht is aan het lezen van de bijbel, kan een schilderij van Rembrandt verdieping geven aan een verhaal uit de bijbel. Sommige moderne kunstenaars kunnen zonder een direct zichtbaar bijbels thema raken aan een spiritueel, mystiek of godsdienstig thema. In de komende maanden beschouwen we met elkaar steeds een schilderij tegen de achtergrond van de bijbeltekst of persoonlijke ervaringen die de kunstenaar tot het maken van dit werk brachten.
Aan de orde komen: De terugkeer van de verloren zoon van Rembrandt, Sterrennacht van Vincent van Gogh, Opstanding van Aad de Haas, icoon van de Heilige Drieëenheid van Andrej Roebljov en De schepping van de mens van Marc Chagall.
Gespreksleider: ds. Peter Korver

Graag aanmelden per email: pjckorver@gmail.com .
 

terug
 


Laatste nieuws

 

Moed houden Moed houden


lees meer »
 
Huub Oosterhuis: lieddichter over muren heen Huub Oosterhuis: lieddichter over muren heenOp eerste Paasdag is op 89-jarige leeftijd de dichter en theoloog Huub Oosterhuis overleden. Hij had ’s middags nog via een livestream gekeken naar een uitvoering van zijn liederen door zijn dochter Trijntje in de Dominicuskerk in Amsterdam. In de vroege avond is hij ingeslapen.
Het overlijden van Huub Oosterhuis was groot nieuws. Het was de volgende dag het eerste item in het NOS-journaal en een documentaire over zijn leven werd diezelfde dag op maar liefst twee publieke zenders uitgezonden. Alle landelijke dagbladen publiceerden een paginagroot in memoriam. Ook buitenlandse media maakten er melding van.

Tekst: Peter Nissen op de website van de Raad van Kerken in Nederland

lees meer »
 
Pinksteren Pinksteren
Het is Pinksteren. Voor kerken is het een feestdag die ook wel wordt gezien als de verjaardag van de christelijke kerk wereldwijd. Pinksteren staat voor geestkracht, voor kracht uit de hemel.

In de viering op zondag 28 mei a.s. in de Grote Kerk te Naarden lichtte ds. Marnix van der Sijs toe wat er met Pinksteren gebeurt en wat ons kan overkomen. Hij gaf ons mee dat er onverwacht levendmakende krachten tevoorschijn kunnen komen die heel je bestaan kunnen veranderen.

 

lees meer »