donderdag 1 juni 2023

Geloof en schilderkunst

Datum: 
 donderdag 1 juni 2023
Tijdstip: 
 14.00 uur  - 15.30 uur
Locatie: 
 Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan
Nieuwe kring: Geloof en schilderkunst.

Kunst lijkt steeds de manier bij uitstek te zijn geweest om iets uit te drukken over een andere wereld, een diepere dimensie van de bestaande wereld. Als er een natuurlijke bondgenoot is van het christendom met zijn verlangen naar mysterie, het onzegbare, het ongehoorde, dan is het de kunst. Hoewel de huidige samenleving soms alleen lijkt te vragen naar kennis, feiten, woorden, blijft de mens een behoefte voelen aan geloof of spiritualiteit. Kunst fungeert soms als een toevluchtsoord voor dit verlangen. Voor veel mensen is ze soms de enige toegang tot het onzegbare. Het is hier dat religie en kunst elkaar de hand reiken. Ook voor wie vertrouwd en gehecht is aan het lezen van de bijbel, kan een schilderij van Rembrandt verdieping geven aan een verhaal uit de bijbel. Sommige moderne kunstenaars kunnen zonder een direct zichtbaar bijbels thema raken aan een spiritueel, mystiek of godsdienstig thema. In de komende maanden beschouwen we met elkaar steeds een schilderij tegen de achtergrond van de bijbeltekst of persoonlijke ervaringen die de kunstenaar tot het maken van dit werk brachten.
Aan de orde komen: De terugkeer van de verloren zoon van Rembrandt, Sterrennacht van Vincent van Gogh, Opstanding van Aad de Haas, icoon van de Heilige Drieëenheid van Andrej Roebljov en De schepping van de mens van Marc Chagall.
Gespreksleider: ds. Peter Korver

Graag aanmelden per email: pjckorver@gmail.com .
 

terug
 


Laatste nieuws

 

Tussen Kerst en Pasen Tussen Kerst en Pasen

                                                           

Inmiddels is het in onze kerkelijke gemeente een traditie. In de veertigdagentijd, een tijd van
soberheid en inkeer, richten we ons op het symbool van een kruis.
Het kruis is gemaakt van de stam van de kerstboom. Daardoor brengt het in de tijd op weg naar
Pasen, een zichtbare verbinding tot stand tussen Kerstmis en Pasen.Het kruis is aanvankelijk kaal,
ontdaan van takken. Op belangrijke momenten in de Stille Week ondergaat het kruis een
metaformose. Het schijnbaar dode hout komt in het Paaskruis tot bloei. We symboliseren zo dat het leven sterker is dan de dood. 

Foto: Teun Bijkerk

lees meer »
 
Nieuwe predikant Nieuwe predikant

                                                           

                                                                                                                     
In een verbintenisdienst op zondagmiddag 4 februari a.s. in de Grote Kerk of Sint Vituskerk in Naarden is ds. Evert-Jan van Katwijk zijn werk in de vestingstad gestart.
Hij is als fulltime predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente te Naarden. 

Foto: Teun Bijkerk

lees meer »
 
Vespers: gebed voor vrede Vespers: gebed voor vrede

                                                                 

Kom en schaar je rond een brandende kaars, om vrede en recht.
Iedere zondagavond in de 40-dagen tijd om 19.30 uur, afwisselend.in het koor van de Grote Kerk in de Markstraat te Naarden en in de RK Sint Vitusparochie in de Turfpoortstraat te Naarden.  

Deze oecumenische activiteit is een initiatief van de Protestantse Gemeente Naarden en de RK Parochie van de Heilige Drie-eenheid. De eerste vesper is op zondag 18 februari a.s. in de Grote Kerk onder begeleiding van ds. Peter Korver. 
De  vespers zijn de opvolger van het zaterdagse stiltekwartier dat er sinds november jl. in de RK parochie was om te bidden voor slachtoffers van de oorlog in Gaza en Israel.