"Dit is een iconische kerk, vol met verhalen die we zichtbaar willen maken"

"Dit is een iconische kerk, vol met verhalen die we zichtbaar willen maken"
Ellen Snoep, directeur van Stichting Grote Kerk Naarden: “De Grote Kerk is door de eeuwen heen voor mensen een plek om elkaar te ontmoeten, te schuilen, te rouwen en trouwen en hun geloof te belijden. Dat is het vertrekpunt van de erfgoedbeleving. We willen een interactieve digitale presentatie maken voor bezoekers en op een creatieve manier herinneringen en verhalen tot leven brengen. Ik heb daar al wel gedachtenspinsels bij. Er is in de kerk bijvoorbeeld een grafsteen waaronder ooit een bruidspaar en hun getuigen lagen, die kort na het huwelijk door het ijs zijn gezakt. Dat is natuurlijk een tragisch verhaal. Het zou heel mooi zijn als je langs zo’n grafsteen loopt, dat die dan oplicht en dit verhaal wordt verteld.”
“Tegenwoordig kun je ook met VR (Virtual Reality), andere projecties of een game mooie dingen doen. Wat me leuk lijkt is dat een aantal figuren die zijn terug te vinden in het gebouw, de mensen virtueel meeneemt op ontdekkingstocht, zodat je vanuit hun perspectief de kerk leert kennen. We gaan de komende maanden het plan voor de erfgoedbeleving met een gespecialiseerd bureau uitwerken.”
Coronacrisis
De stichting wil met de inkomsten uit entreegelden en het trekken van meer bezoekers de financiële basis verstevigen. Ellen: “We waren al bezig met onze positionering en hoe we de Grote Kerk toekomstbestendig willen ontwikkelen. Ons vroegere businessmodel was vooral de verhuur van het gebouw voor allerlei evenementen, bijvoorbeeld beurzen en concerten zoals de Matthäus-Passion. En in de zomermaanden een gratis openstelling met rondleidingen. Toen kwam de coronacrisis en werd het nadenken over een nieuw businessmodel urgenter. Alle geplande evenementen werden geannuleerd en de hele exploitatie, waarmee we ook het gebouw onderhouden, stortte eigenlijk in. Corona heeft alles in een stroomversnelling gebracht. We gaan ons nu verder profileren als ‘Baken van Holland’ en vanuit het erfgoed meer programmering aanbieden. De innovatieregeling van de provincie sluit daar goed op aan.”
Bezoekersgroepen
De in de kerk in Naarden aanwezige collectie kunstwerken, zoals het prachtig beschilderde tongewelf, worden zoveel mogelijk tot leven gebracht. Belangrijke bezoekersgroepen voor de nieuwe erfgoedbeleving zijn gezinnen (kinderen met hun ouders of grootouders), buitenlandse toeristen en scholieren. 
Ellen licht toe: “We willen nadrukkelijk niet een tentoonstelling met vitrines bouwen, maar het gebouw als een plek van herinnering uitlichten. Daarnaast heeft het gebouw verschillende functies: er is elke zondag een kerkdienst, het is een concertpodium en soms zijn er evenementen. Dat moet allemaal samengaan.” De planning is dat eind 2024 alles ontwikkeld en gemaakt is. “Maar zonder de subsidie van de provincie hadden we hier niet zomaar aan kunnen beginnen!”
 
terug
 

Laatste nieuws

 

Hulp in Israel en Gaza Hulp in Israel en Gaza

                                                          

Na de recente gebeurtenissen in Israël en Gaza is het leed onder zowel Joden als Palestijnen onbeschrijflijk. Kerk in Actie is een noodhulpactie gestart. Wat houdt deze hulp precies in en hoe komt deze op de juiste plek terecht? 

Al vele jaren werkt Kerk in Actie samen met partnerorganisaties in Israël en Palestina. Na de recente gebeurtenissen houden medewerkers van deze organisaties ons op de hoogte van de impact van de verschrikkelijke gebeurtenissen. Kerk in Actie heeft besloten extra geld beschikbaar te stellen voor noodhulp in Gaza en Israël. Dat gebeurt via de bestaande partners, zowel aan Palestijnse als Israëlische zijde.

Hulp in Gaza
Kerk in Actie is lid van ACT Alliance, het wereldwijde netwerk van kerken voor het bieden van noodhulp. Als er ergens ter wereld een ramp gebeurt, brengt de lidkerk of organisatie ter plaatse de nood in kaart en biedt noodhulp met financiële steun van de overige lidkerken. Dat gebeurt nu ook in Gaza. Vanuit de kerken die er zijn in het gebied wordt hulp verleend aan mensen die binnen de kerkmuren komen schuilen. 

In Gaza is dringend behoefte aan voedsel, water, medische benodigdheden en psychosociale hulp. Via het internationale netwerk en samen met plaatselijke kerken van Palestijnse christenen biedt Kerk in Actie waar mogelijk hulp aan slachtoffers van het huidige geweld, ongeacht hun geloof of afkomst. 


Deze hulp biedt Kerk in Actie in Israël en Gaza | Kerk in Actie (protestantsekerk.nl)

 
Leerhuis Groene Theologie Leerhuis Groene Theologie

                                               

Eeuwenlang heeft de mens ongebreideld gebruik gemaakt van de natuur. Het westerse christendom rechtvaardigde dit met de opvatting dat de mens centraal staat in de schepping en heerser is over de natuur.
Het mensgerichte wereldbeeld is zo vanzelfsprekend dat we er zelden bij stilstaan.
 'Groene Theologie"is een boek van Trees van Montfoort en verwoordt een andere kijk op natuur. Vanuit de Bijbel en de christelijke traditie benadrukt de auteur dat niet de mens centraat staat, maar Gods liefde voor heel de schepping.

In een serie van vier bijeenkomsten, onder begeleiding van ds. Marnix van der Sijs,  houden we ons bezig met het thema van dit boek. Lezing van het boek is uiteraard een mooie basis voor dit leerhuis, maar de bijeenkomsten zijn zo opgezet dat het ook zonder kan. Het boek is wel de voornaamste informatiebron, als zullen we ook een uitstapje maken maar de pauselijke encycliek 'Laudato Si', een inspirerend document over dit thema. Het zullen interactieve bijeenkomsten zijn.

Woensdagavond 13 december 2023. Om 19.30 uur in de predikantenkamer, Sint Annastraat 5, 1411 PE Naarden.

Meld je HIER aan.



 

 
Een kwartier stilte voor vrede Een kwartier stilte voor vrede

                                                                 

Een kwartier om stil te staan bij het leed in Palestina en Israel en te bidden voor VREDE in de wereld. 
Elke zaterdag in 2023 om 11.00 uur in de Sint Vituskerk, Turfpoortstraat 3, 1411 ED, Naarden-Vesting op initiatief van de Protestantse Gemeente Naarden en de RK Parochie van de Heilige Drie-eenheid. 
Kom en schaar je rond een brandende kaars, om vrede en recht.