Hongersnood Actie

Hongersnood Actie

De ramp
Hongerrampen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen eisen razendsnel steeds meer onschuldige levens. Steeds meer mensen uit deze landen hebben niks te eten.


Samen kunnen we miljoenen mensen redden van de hongerdood door NU noodhulp te bieden. Dit kan niet wachten. Daarom: Red levens. Geef voor eten.

Wat is er aan de hand?
Een dodelijke combinatie van geweld, armoede en extreme droogte veroorzaakt honger in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië, Jemen en omringende landen. Juist de levens van kinderen, zieken en de allerarmsten zijn hierdoor in gevaar.

Hongersnood in Zuid-Soedan
In Zuid-Soedan, het jongste land ter wereld, hebben 100.000 mensen niets meer te eten. 270.000 kinderen zijn ondervoed, melden de Verenigde Naties. Dit is de eerste hongersnood in de wereld in zes jaar tijd.

Noordoost-Nigeria weer bereikbaar voor hulporganisaties
In Noordoost-Nigeria hebben meer dan 5,1 miljoen mensen bijna geen eten meer. 400.000 tot 800.000 mensen leven in gebieden die ontoegankelijk zijn, waardoor niet duidelijk hoe groot de problemen precies zijn.

Binnen de landsgrenzen van Nigeria zijn 1,9 miljoen mensen op de vlucht voor geweld tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. Daardoor hebben ook de Nigerianen die vluchtelingen hebben opgevangen, nu vrijwel geen eten meer.

Herhaling voorkomen in Somalië.
Somalië was zes jaar lang het laatste land waar een hongersnood had plaatsgevonden. Honger kostte toen zo’n 260.000 mensen het leven. Overheden en hulporganisaties zeiden toen vastberaden: ‘Dit nooit meer’.
Toch bedreigt extreme droogte door klimaatverandering nu opnieuw het leven van duizenden Somaliërs. Het aantal acuut ondervoede kinderen steeg in februari 2017 tot 185.000.

Nauwelijks nog eten in Jemen
Na twee jaar burgeroorlog in het straatarme Jemen, is er nauwelijks nog eten in het land. Na twee jaar burgeroorlog in het straatarme Jemen, is er nauwelijks nog eten in het land. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90 procent van al het voedsel moet worden geïmporteerd. De handel in eten en de aanvoer ervan ligt door het conflict zo goed als stil. 65 procent van de bevolking heeft voedselhulp nodig. Uitgehongerde gezinnen kunnen door het geweld geen kant op.

 
terug
 

Laatste nieuws

 

Als Nieuw Als Nieuw

                                                                             

Onze gemeente is onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) en van de wereldwijde gemeenschap waarin wij het verhaal van God en mensen horen, delen en zich erdoor laten inspireren. Jaarlijks kiest de landelijke kerk een thema waarmee kerken verspreid over heel Nederland aan de slag gaan. De start van het thema wordt gemarkeerd op ‘startzondag’. De zondag waarop we elkaar ontmoeten, na een zomerreces waarin veel gemeenteleden buitengaats waren.  

Dit jaar is dat zondag 8 september. Het thema 'Als Nieuw, leven in het licht van Gods koninkrijk' daagt ons uit om verantwoordelijkheid te nemen voor de medemens en voor de schepping. In onze gemeente is ‘Als nieuw’ een bijna vanzelfsprekend thema. Sinds februari 2024 is ds. Evert-Jan van Katwijk onze predikant. In het afgelopen half jaar heeft hij energiek en met elan zijn theologische inzichten gedeeld.  Zijn kennismaking met onze gemeente deed ons met een frisse blik kijken naar wat ons als kerkelijke gemeente bindt.

lees meer »
 
Heel de Aarde Heel de Aarde

                                                                                 

Kunstenaarscollectief ArsProDeo presenteert samen met GroeneKerken een expositie rond klimaatverandering en duurzaamheid onder de titel ‘Heel de aarde’. Deze tentoonstelling bestaat uit 23 werken: schilderijen, tekeningen, collages, sculpturen, keramiek, textiel, installaties en videowerk.
De officiële opening vindt plaats op 28 september om 13.00 uur in de Wilhelminakerk te Bussum. De toegang is vrij. 

lees meer »
 
Doopjurk Doopjurk

                                                                       

Heel zorgzaam heeft Edith Field-Wijk de familiedoopjurk van moederszijde in een optimale conditie gebracht. De prachtige jurk die meer dan een eeuw oud is, droeg zij op 29 juli 2024 over aan de Stichting Grote Kerk. Esmee Stam, medewerker Erfgoed en Publiek en Ellen Snoep, directeur namen de jurk in ontvangst. Edith is intens blij dat de Van Voorst-doopjurk een plek gaat krijgen op een voor haar persoonlijk zeer waardevolle plek, de Grote Kerk in Naarden. De kerkplek waar zij vrijwel iedere zondag de vieringen van onze kerkelijke gemeente meemaakt.

Van links naar rechts op de foto: Edith Field, Esmee Stam en Ellen Snoep

lees meer »