donderdag 1 juni 2023

Geloof en schilderkunst

Datum: 
 donderdag 1 juni 2023
Tijdstip: 
 14.00 uur  - 15.30 uur
Locatie: 
 Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan
Nieuwe kring: Geloof en schilderkunst.

Kunst lijkt steeds de manier bij uitstek te zijn geweest om iets uit te drukken over een andere wereld, een diepere dimensie van de bestaande wereld. Als er een natuurlijke bondgenoot is van het christendom met zijn verlangen naar mysterie, het onzegbare, het ongehoorde, dan is het de kunst. Hoewel de huidige samenleving soms alleen lijkt te vragen naar kennis, feiten, woorden, blijft de mens een behoefte voelen aan geloof of spiritualiteit. Kunst fungeert soms als een toevluchtsoord voor dit verlangen. Voor veel mensen is ze soms de enige toegang tot het onzegbare. Het is hier dat religie en kunst elkaar de hand reiken. Ook voor wie vertrouwd en gehecht is aan het lezen van de bijbel, kan een schilderij van Rembrandt verdieping geven aan een verhaal uit de bijbel. Sommige moderne kunstenaars kunnen zonder een direct zichtbaar bijbels thema raken aan een spiritueel, mystiek of godsdienstig thema. In de komende maanden beschouwen we met elkaar steeds een schilderij tegen de achtergrond van de bijbeltekst of persoonlijke ervaringen die de kunstenaar tot het maken van dit werk brachten.
Aan de orde komen: De terugkeer van de verloren zoon van Rembrandt, Sterrennacht van Vincent van Gogh, Opstanding van Aad de Haas, icoon van de Heilige Drieëenheid van Andrej Roebljov en De schepping van de mens van Marc Chagall.
Gespreksleider: ds. Peter Korver

Graag aanmelden per email: pjckorver@gmail.com .
 

terug
 


Laatste nieuws

 

Nieuwe predikant Nieuwe predikant

                                                                                                                                           
In een verbintenisdienst op zondagmiddag 4 februari j.l. in de Grote Kerk of Sint Vituskerk in Naarden is ds. Evert-Jan van Katwijk zijn werk in de vestingstad gestart.
Hij is als fulltime predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente te Naarden. 

Foto: Teun Bijkerk

lees meer »
 
Noodhulp in Israel en Gaza Noodhulp in Israel en Gaza

                                                                                        


Kinderen in Gaza en Israël overkomt wat geen enkel kind zou mogen meemaken. Daarom komt Kerk in Actie voor hen in actie en biedt hulp voor nu en voor de toekomst, zoals medische zorg, voedsel, kleding, traumahulp en vredesopbouw. Help mee!

Kinderen die gewond zijn, die huilen om het verlies van hun ouders, die je getraumatiseerd en met een lege blik aankijken… Na al die vreselijke maanden wil je van dit soort beelden uit Gaza en Israël soms het liefst wegkijken. En toch mogen we dát juist niet doen. Hoe je ook denkt over wat er daar gebeurt: kinderen mogen nooit het slachtoffer zijn. 

 

                                                        
 

lees meer »
 
Schepping, het groene leven Schepping, het groene leven

                                                                                  

In Naarden nemen wij de vrijheid om in de zomermaanden een verbindende thematiek te behandelen. Dit jaar zullen de zondagen gewijd zijn aan het groene leven, de Schepping.
De verhalen van schepping en herschepping staan op het rooster, natuurlijk Genesis 1, 2 en 3, maar ook de Profeten en Evangelisten.
Ons rentmeesterschap van de schepping wordt in deze (post)moderne tijd meer dan ooit bevraagd. Wat eeuwenlang een vanzelfsprekend gebruik/misbruik was van natuur en milieu dreigt meer en meer onze zelfgegraven valkuil te worden. Is er juist daarom vanuit geloof, hoop en liefde niet veel over te zeggen? We gaan het zien en horen in de komende tijd.

Meer informatie over thema en voorbereidingen op de zondagse diensten bij ds. Evert-Jan van Katwijk.


Foto: Paradise, Kim Boske