wo 9 oktober 2019

Kunst in de Kerk, Expositie in de Witte Kerk

Locatie: 
 Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan 15, Naarden
Tijdstip: 
 17.30 uur  - 20.00 uur

Tentoonstelling in de Witte Kerk van 18 september tot eind november. Uitnodiging voor een avond van Kunst in de Kerk.

Ontvangst met een hapje en drankje, inleiding op het werk in aanwezigheid van de kunstenaar en daarna weer een lekkere eenvoudige maaltijd met huisgemaakte soep,

Ko van Velsen (1953) deed ooit een opleiding tot bouwkundige maar richtte zich al snel op de schilderkunst. In 1985 verruilde hij liniaal en tekenhaak definitief voor de schilderkwast. Hij was gefascineerd door de impressionisten en vond in het landschap een belangrijke inspiratiebron. Toen hij in 2007 van Amsterdam naar Almere verhuisde, verlegde hij de focus naar een lage horizon met daarboven imposante wolkenpartijen. Het zijn schilderingen van licht, lucht en water. Uiteindelijk bleek dit een opmaat voor zijn latere stilteschilderijen, die zich laten omschrijven als "filosofisch lyrische landschappen". De voorwaarden hierbij zijn dat vorm, kleur en compositie tot simpele eenvoud zijn teruggebracht ten gunste van:
licht, ruimte, weidsheid en verte maar vooral STILTE............
Het zijn schilderijen niet zozeer om naar te kijken als wel om te zien,
Ko nodigt je uit het landschap binnen te stappen en de vrijheid te nemen er je eigen gedachten bij te hebben. Hij wenst je veel plezier op deze wonderlijke wandeling.

terug
 


Laatste nieuws

Blog

-------------- --------------

lees meer »
 
Welkom Welkom

lees meer »
 
-------------- --------------

Oktober

Applaus

Na mooie muziek kan het me storen, ineens die bak van geluid die van beneden komt na een muzikale presentatie die meestal van bovenaf is gekomen.
In de muziek is het net als in een kerk waar de verhoudingen ook meestal zo zijn. Het geluid komt vanaf de hogere lezenaar, preekstoel of het hoog hangende orgel. Al was ik ooit predikant in Tilburg en was Studentenkerk Maranatha andersom gebouwd. De liturg en preker stond beneden, de gemeente eromheen op brede trappen, zonder leuning ervoor of achter. Heerlijk vond ik het, je kon iedereen goed waarnemen en voor de kerkleden zat er als het ware niets tussen hen en de liturgen en prekers. De grote zaal van de Philharmonie in Keulen en die van de eveneens nieuwe Elbphilharmonie in Hamburg zijn ook zo gebouwd, in Nederland zijn we natuurlijk al lang aan Vredenburg in Utrecht gewend dat deze indeling heeft. En ook door de grote voetbalstadions en poptempels zijn we het haast gewoon gaan vinden dat het geluid van beneden komt en wij tot op grote hoogte zitten. Maar niet in de meeste kerken. Om over na te denken?
Welke richting gaat ons gehoor op en in welke richting gaat ons applaus?
VL
 

lees meer »