donderdag 1 juni 2023

Geloof en schilderkunst

Datum: 
 donderdag 1 juni 2023
Tijdstip: 
 14.00 uur  - 15.30 uur
Locatie: 
 Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan
Nieuwe kring: Geloof en schilderkunst.

Kunst lijkt steeds de manier bij uitstek te zijn geweest om iets uit te drukken over een andere wereld, een diepere dimensie van de bestaande wereld. Als er een natuurlijke bondgenoot is van het christendom met zijn verlangen naar mysterie, het onzegbare, het ongehoorde, dan is het de kunst. Hoewel de huidige samenleving soms alleen lijkt te vragen naar kennis, feiten, woorden, blijft de mens een behoefte voelen aan geloof of spiritualiteit. Kunst fungeert soms als een toevluchtsoord voor dit verlangen. Voor veel mensen is ze soms de enige toegang tot het onzegbare. Het is hier dat religie en kunst elkaar de hand reiken. Ook voor wie vertrouwd en gehecht is aan het lezen van de bijbel, kan een schilderij van Rembrandt verdieping geven aan een verhaal uit de bijbel. Sommige moderne kunstenaars kunnen zonder een direct zichtbaar bijbels thema raken aan een spiritueel, mystiek of godsdienstig thema. In de komende maanden beschouwen we met elkaar steeds een schilderij tegen de achtergrond van de bijbeltekst of persoonlijke ervaringen die de kunstenaar tot het maken van dit werk brachten.
Aan de orde komen: De terugkeer van de verloren zoon van Rembrandt, Sterrennacht van Vincent van Gogh, Opstanding van Aad de Haas, icoon van de Heilige Drieëenheid van Andrej Roebljov en De schepping van de mens van Marc Chagall.
Gespreksleider: ds. Peter Korver

Graag aanmelden per email: pjckorver@gmail.com .
 

terug
 


Laatste nieuws

 

Geliefdengedachtenis Geliefdengedachtenis

                                                                                                                         

Begin november worden in onze streken al sinds eeuwen op verschillende wijzen de overledenen
herdacht. Met licht in het donker, stilte, symboliek en/of muziek. Wij sluiten sinds enkele jaren bij
deze traditie aan met een muzikale gedachtenis van geliefden met bijzondere muziek rond liefdevol
gedenken en hoop.

Dit jaar ontvangen wij op zondag 29 oktober a.s. in de Grote Kerk tussen 16.00 – 17.15 uur het
kamerkoor Akkoord uit Hilversum dat sinds 2003 bestaat en op dit moment 25 leden heeft. Onder
leiding van dirigent Cees van der Poel zullen zij twee werken uitvoeren: het Requiem van Fauré en
Lux Aeterna van Lauridsen.
Solisten zijn sopraan Elske te Lindert en bariton Gulian van Nierop. Wybe Kooijmans bespeelt het
orgel. Begeleidend predikant is ds. Peter Korver.

Een zondagmiddag om te reserveren. Het is zeker ook de moeite waard om introducés uit te nodigen
om mee te komen naar de Grote Kerk. Dus: zegt het voort.

 
Byzantijns Mannenkoor in eredienst Grote Kerk Naarden Byzantijns Mannenkoor in eredienst Grote Kerk Naarden

                                         

Op zondag 1 oktober zingt het Hoorns Byzantijns Mannenkoor tijdens de eredienst een aantal liederen in de Grote Kerk van Naarden. Het koor staat sinds 1990 onder leiding van Grigori Sarolea, een ervaren dirigent die zeer ingevoerd is in de rites van de Byzantijnse koormuziek. In deze dienst met een oecumenisch tintje zal Ds. Peter Korver voorgaan. 

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor zingt Slavisch- Byzantijnse muziek. De Nederlandse mannenstemmen klinken als de liturgie in een eeuwenoud klooster. In de dienst neemt het koor u mee naar een beeld van de 'Eeuwige Liturgie'. De klanken vertolken de mystieke sfeer die in de kloosters in Oekraïne door de eeuwen heen hebben geklonken.

We hopen op een inspirerende dienst met eigen gemeenteleden en veel gasten van buiten, ook al omdat we door de berichten over de oorlog in Oekraïne meer betrokken zijn geraakt bij de oosterse orthodoxe kerk waardoor zowel Rusland als Oekraïne religieus en cultureel zijn gevormd.

 

 
Zinspiratie 2023-2024 Zinspiratie 2023-2024

                                                       

CCIV, voluit de Centrale Commissie Interkerkelijk Vormingswerk, heeft onder de titel 'Zinspiratie' een gevarieerd programma voor seizoen 2023-2024 samengesteld.
Zinspiratie in Naarden-Bussum (cciv.nl)

De lezingen hebben betrekking op theologie, religie, maatschappelijke betrokkenheid van kerken, sociale en ethische vraagstukken en filosofie. CCIV trekt voor de cursussen en lezingen docenten / sprekers aan die naam maakten op het onderwerp van hun presentatie.

De eerste lezing is op dinsdag 10 oktober a.s. door dr. Margot Brouwer: Spinoza's Multiversum, een verhaal over wetenschap, filosofie en zingeving.

 

lees meer ยป